Din 2017 ma ocup de comercializarea si montajul robotilor de tuns gazon, din 2020 si de servisare, revizii de iarna. Prin aceasta postare doresc sa va impartasesc experienta mea in acest domeniu. Sunt dealer Honda si Ambrogio, dar am avut ocazia sa montez si alte marci ca si Husqvarna, Stihl, Gardena, Bosch, Landroid, Robomow.
1. Alegerea robotului in functie de asteptarile noastre. In primul rand trebuie sa decidem daca vrem un robot supersofisticat, modular, cu tot fel de gadgeturi,GPS, GSM, Internet sau vrem unul conventional ,care va taia iarba conform unui orar prestabilit, si atat. Daca am ales bine modelul rezultatul va fi la fel de bun in ambele cazuri. Diferenta este doar dorinta noastra de a controla tot ce misca in jurul nostru. De exemplu sa presupunem ca suntem in concediu si robotul ne da un evertisment pe telefon ca s-a blocat. Ne uitam pe videocamere, si vedem ca robotul s-a incurcat pe furtunul lasat de socru prin iarba, pe care l-am rugat sa ne ude florile cat nu suntem acasa.Sunam pe socru sa mearga inapoi, sa deblocheze robotul. Tata socru merge inapoi maraind, deblocheaza robotul, dar ne suna pentru ca nu stie sa-l reporneasca. Explicam prin telefon, poate intelege, poate nu…..deja ni se urca tensiunea….Daca robotul nu avea conexiune live nici nu stiam de problema, tata socru nu ne suna sa nu ne daranjeze… stateam linistiti in vacanta.
2. In functie de cum este dispus gazonul nostru avem mai multe sau mai putine optiuni. Pentru un gazon dintr-o singura zona suprafata mica(50-200 mp), fara inclinatie excesiva, fara prea multe obstacole in mijloc, margini bine definite sunt potrivite cei mai multi roboti, pana si cei mai mici, cu rotile mici, baterie mica, latime de taiere mica. Daca avem mai multe zone, atunci ne trebuie un robot cu o capacitate la baterie mai mare, sau o latime de taiere mai mare, sau ambele. La specificatiile robotului avem maximul de zone gestionate. Asta inseamna zona principala , unde este statia de incarcare, plus celelalte. 3-4-5-8 zone. Daca robotul va traversa peste un pavaj sa ajunga in celelalte zone este recomandat sa alegem un robot cu roti mai mari, oscilante in fata, pe cat posibil cu roti de cauciuc. Cele din plastic aluneca pe pavaj/piatra, si sunt mult mai galagioase, se vor uza mai repede.Diferenta de nivel intre gazon si alee sa fie minima, ideal fara diferenta pentru o trecere usoara. Roboti care trebuie sa urce pe pavaj fortand rotile din cauza diferentei de nivel(mai mult de 1 cm) vor avea defectiuni destul de repede la motorase la roti. Daca avem distant mica intre zone merge perfect un robot care cartografieaza gazonul. Daca distantele de traversat sunt mai mari (peste 10 metri) modul lor de lucru nu mai este 100 % efficient, se descurca mai bine un robot care taie aleatoriu.
3. Capacitatea maxima a robotului este data de producator in conditii ideale: gazon patrat, fara inclinatie mare, fara obstacole, si este gandita la o zi de lucru.Ziua de lucru este inteleasa diferit de producatori. De exemplu la Honda inseamna 24 ore, la Ambrogio 8-14 ore. Deci un robot Honda de capacitate max. 400 mp va taia acesta suprafata zilnic si in orice conditii doar daca il setam la un program de lucru de 24 ore. A se intelege 12 ore de lucru efectiv 12 ore incarcare. Trebuie sa va ganditi cat de tare va deranjeaza prezenta robotului in timpul zilei. Luati in considerare ca robotul ar trebui sa inceapa ziua de lucru pe la ora 11-12, cand e complet uscat gazonul. Daca vreti sa vedeti robotul prin curte cat mai putin, astfel sa aveti curtea libera cat mai mult pentru copii sa se joace, atunci va trebuie un robot cu o capacitate de baterie mare(a se intelege ore lucrate in continu cu o singura incarcare). De exemplu un gazon de 400 mp va fi taiat de un robot cu o baterie de 2 AH in 24 ore, un robot cu baterie de 10 AH in 2-3 ore.Daca a pornit la 12 la ora 14-15 e gata. Cam pe cand ies copii la joaca… robotul trebuie setat sa taie toata suprafata zilnic, 7 zile din 7. Asta sa avem efectul de teren de golf in fiecare zi prin curte. Nu functioneaza altfel, robotul reuseste sa taie frumos doar cativa milimetri , varfurile gazonului, cresterea de pe o zi pe alta. Daca din orice motiv robotul nu a iesit la tuns mai mult de 3 zile consecutive atunci va trebui sa taiati dvs. gazonul cu masina de tuns iarba, neaparat cu cos de colectare.
Sa alegem intotdeauna un robot cu o capacitate maxima mai mare cu cel putin 30% decat suprafata noastra de gazon.Daca avem mai mult de 4 zone, atunci minim 50%. Daca vrem sa-l vedem cat mai putin prin curte atunci dublu, triplu capacitate mai mare decat gazonul.
4. Montajul robotului. La acesta etapa cel mai important este pozitionarea corecta a statiei de incarcare. Daca nu este pozitionata in asa fel incat robotul sa intre usor de fiecare data robotul nu va functiona efficient, si clientul nu va fi multumit. Sunt roboti care permit montarea statiei in pozitii flexibile, altele doar in cele predefinite in manual. Este inutil sa fortati montajul lor altfel, robotul pur si simplu nu va intra de fiecare data in statie, o sa-l gasiti des descarcat prin gazon.Majoritatea robotilor necesita montajul unui cablu perimetral. Acest cablu ajuta robotul sa se pozitioneze in gazon, sa se deplaseze de la statia de incarcare la zona de lucru, sa se intoarca din zona la statie. Roboti care cartografieaza vor merge in linie dreapta direct in zona de lucru fara sa urmeze firul . Firul se poate monta la suprafata folosind cuiele de fixare. Acest tip de montaj este mai flexibil, mai ales daca facem prima oara ne permite usor sa facem modificari, Dupa 2-3 saptamani iarba va creste peste fir, el nu se va mai observa. Este riscul sa fie rupt la scarificare. Masina de ingropat firul va introduce cablul la o adancime medie de 5 cm. Astfel va fi protejat la scarificare. Acest tip de montaj necesita o planificare atenta, deoarece daca vrem modificari firul trebuie dezgropat. Daca avem aleii de traversat firul va fi introdus sub piatra/pavaj, sau intre rosturi daca e posibil.In caz ca avem pomi in mijloc, ronduri de flori, orice altceva decat gazon trebuie delimitat de fir perimetral. Exceptie fiind roboti care cartografieaza, si vor memora fiecare obstacol, sau robotii dotati cu radar. Ceilalti roboti (daca nu este cablat obstacolul) se vor lovi de obstacole, si se vor intoarce in alta directie , si vor continua taiatul gazonului. Acesti roboti vor avea prematur defectiuni la senzori de coliziune.
Nu necesita montaj sau programare Ambrogio L 60.Este un model foarte popular cu avantaje si dezavantaje. Ca si pro este faptul ca este gata de lucru din momentul in care l-ati scos din cutie, se poate muta instant dintr-o zona in alta. Se poate imprumuta la vecini.El nu memoreaza nimic, doar taie gazonul din margine pana in margine. Ca si dezavantaj el nu este automat. Trebuie incarcat manual ca si un telefon, si pozitionat in gazon, apoi pornit. Capacitatea lui maxima este 400 mp.
Montaj minim necesita Ambrogio Twenty ZR dotat cu radar. Se pozitioneaza statia de incarcare, se monteaza cativa metri de cablu pentru a servi ca si ghidaj la intrarea in statie. Daca sunt mai multe zone se va prelungi cablul pana la zonele respective. Nu se monteaza cablu perimetral.
5. Programarea robotului. Ideal este sa setam robotul sa functioneze cand gazonul este uscat. Asta inseamna de la ora 10-12 pana la ora 20-22, in functie de sezon. Nu este bine sa functioneze noaptea pentru simplul motiv ca iarba este umeda si se va lipi de robot, vor fi urme pe pavaj.Sa alegem un robot care sa permita programarea pe zile, mai multe porniri setate zilnic, pe fiecare zona in parte. Aici sunt diferente foarte mari intre roboti de categorie hobby, si brandurile de top.Pentru ca toti roboti au 3-4 roti, sunt alimentate de baterii, sunt propulsate de motoare electrice si folosesc cutite pentru a taia iarba. Diferenta uriasa este data de software-ul care gestioneaza robotul. Sunt roboti care cartografieaza gazonul, taie in dungi paralele, si sunt roboti care lucreaza aleatoriu, aparent haotic, desi au un algoritm foarte precis dupa care se ghideaza .Roboti Ambrogio recunosc densitatea gazonul, decid singure daca continua taiatul, sau se intorc la statie.Modelel de top se autogestioneaza cu ajutorul GPS-ului.Permit controlul de la distanta, localizarea robotului exact si in timp real. In caz de furt va alerta proprietarul despre pozitia exacta in fiecare 5 minute. Modelul de top de la Honda decide singur sa ridice cutitul la o inaltime mai mare decat cea setata daca iarba taiata opune rezistenta mai mare decat de obicei. A doua zi va cobori cutitul inapoi. Cutitele se invart in doua directii: cateva ore intr-o directive, dupa care in cealalta. Astfel cutitele nu trebuie intoarse. Te atentioneaza cand trebuie schimbat cutitul.Roboti Honda care cartografieaza se autoprogrameaza singure in functie de dimensiunea si dispunerea gazonului. Clientul decide doar daca sa lase totul in seama robotului, sau poate seta intervalul de lucru zilnic.Nu necesita alte setari.
6. La capitulul consumabile sunt diferente foarte mari intre roboti, dar clientul in timp va avea cam aceleasi cheltuieli indiferent de modelul ales. Ma refer strict la consumabile, nu de cheltuieli cu defectarea robotilor. Sa luam de exemplu bateriile: Sunt in principal doua tipuri de baterii la roboti.Cele cu incarcare/descarcare rapida si cele cu incarcare mai lenta si o functionare mult mai lunga ca si timp de taiere. Durata de viata a bateriilor este determinata de numarul de incarcari/descarcari. Evident cele cu descarcare rapida vor trebui inlocuite mai repede, ele ajungand mai repede la un numar mare de incarcari. De exemplu bateria de la Honda Miimo Hrm 70 se descarca in 70 minute. Echivalentul la acest model este Ambrogio Twenty Deluxe, el se descarca in doua ore. Bateria de la Honda este cu 30% mai ieftina. La Ambrogio cea mai mare capacitate de lucru o are modelul L350 care lucreaza 7 ore consecutive cu o singura incarcare.
Cutitele sunt consumabilele cele mai des schimbate. Sunt doua tipuri principale : cele fixe, tip stea in 3, 4, 6, 8 puncte. Si cele pivotante , tip cutter, sau ascutite. Roboti Ambrogio sunt echipate cu cutite fixe , diametru intre 15-36 cm. Sunt doua tipuri :reversibile, sau cele indoite in jos. Taisul cutitelor fixe rezista intre 3-6 saptamani. Depinde de densitatea gazonului, orele de lucru. Cele reversibile vor fi folosite pe ambele parti, celelalte se inlocuiesc. Nu va recomand ascutirea cutitelor, este aproape imposibil sa le echilibrezi, vor fi galagioase, vor cauza vibratii. Costul cutitelor este intre 90 si 180lei. Cutitele pivotante tip cutter folosite de Honda se inlocuiesc mai repede. Ele sunt reversibile, taie perfect intre 13-15 zile pe o parte. Costul unui schimb este de cativa zeci de lei.Acelasi sistem este folosit si de Husqvarna. Cele pivotante ascutite , care sunt montate pe Honda Miimo, sau Bosch Indego tin un pic mai mult. Sunt reversibile, o parte taie cam 15-20 zile, dupa care trebuie intoarse. Robotul va atentioneaza dupa 100 ore lucrate sa intoarceti sau sa inlocuiti cutitul.Costul unui set de 3 cutite este de 20 lei. Pot deveni consumabile si rotile, daca robotul nu circula permanent pe gazon. Un set de roti poate costa intre 150 si 1500 lei, in functie de model.
7. Intretinerea din partea clientului este foarte simpla: sa mentina robotul curat, sa curete saptamanal zona cutitelor de depunerile de iarba,sa schimbe cutitele din timp, iarna sa tina robotul depozitat la caldura.
In service curatam robotul pe toata suprafata, demontam rotile, elementele in miscare. verificam, gresam rotile. O data la doi ani desfacem si gresam reductia motoraselor de la roti. Testam functionarea corecta a senzorilor, motoraselor.Update de software.La gama de roboti Ambrogio Nextline servisarea anuala este conditia acordarii garantiei de 6 ani .
Cele mai frecvente probleme vin de la motorasele rotilor care se defecteaza pentru ca robotul se forteaza.Robotul se forteaza daca sunt gropi prin gazon, diferenta de nivel mare intre gazon si alea de traversat, sau daca marginea gazonului nu este finisata corect. Un motoras de roata costa intre 750 –1250 lei bucata. Cred ca e mai ieftin sa se rezolve problemele din gazon. La fel se defecteaza in timp motorasele care invart cutitul din cauza vibratiilor excesive. Aceste vibratii sunt cauzate de cutitul ascutit si neechilibrat. In cel mai bun caz se uzeaza rulmentul, care poate fi inlocuit. Producatorul recomanda inlocuirea motorului. Cost intre 750-1000 lei.
8. Robot nou sau second hand? Un robot nou are avantaje clare fata de unul folosit, dezavantajul major fiind doar pretul de achizitie. Este tentant sa cumparam un robot folosit, dar sa luati in considerare cateva aspecte importante. Singurul avantaj este pretul mic de achizitie. Dezavantaje pot fi mai multe. Daca nu l-am vazut in functiune robotul poate fi defect. Si daca l-am vazut in functiune el poate fi oricum defect, doar ca ne vom da seama ulterior. Un motoras costa intre 750-1500 lei, o placa de baza intre 1000 si 4000 lei. Daca robotul are mai mult de 4 ani din data productiei probabil bateria va trebui inlocuita. Cost baterie intre 400-4000 lei. Un robot fara PIN nu poate fi decodat doar pe baza facturi de achizitie. Nimeni nu va ajuta la problema asta. Un robot fara pin este cel mai probabil furat. Roboti vanduti fara statie sau fara incarcator sunt furati. Roboti furati sunt raportati la politie ca si o masina. Orice reparatie va poate costa mai mult decat pretul de achizitie.
9. Avantajele robotului cred ca sunt evidente. In primul rand te elibereaza .Pe tine ca si proprietar de gradina, sau ca gradinar.Te elibereaza de orele petrecute dupa masina de taiat gazon. In acest timp poti face eltceva, te poti ocupa mai mult de plante, sau iti petreci mai mult timp cu familia. Nu mai sunt deseuri vegetale de debarasat. Scade consumul de apa, suprafata de evaporare fiind permanent mica, si constanta.Scade consumul de ingrasamant prin simplul fapt ca nu mai strangem si aruncam la gunoi elementi nutrienti, ele raman pe loc. Plus efectul de teren de golf in fiecare zi……..
Dezavantaje pot fi, dar ele vin din lipsa implicari umane. De exemplu robotul trebuie reprogramat un pic in functie de sezon. Daca va merge prin gazon cand umezeala este in exces, va lasa urme. Daca sunt colturi unde ramane permanent umed primavara si toamna va lasa urme. Solutia pe termen lung este modificarea gazonului.Robotul nu va scapa complet de taiatul gazonului.Vor fi cateva ocazii anual cand va trebui sa taiati gazonul cu masina de tuns. Un alt dezavantaj este ca vom face mai putina miscare prin curte. Eu de exemplu cand inca faceam intretineri avem zile cu cate 8-12km plimbati dupa masina de tuns….
Pentru intrebari va stau la dispozitie prin telefon , mail , ori pe grupul facebook : roboti de taiat gazon.
Veres Csaba Laszló
Kertépitész/Peisagist
0746925536
f: Noraron Robotgazon